Hozzávalók 4 személyre:
A gombócokhoz (19 gombóckához):
- 200-250 g túró
- 3,5 evőkanál búzadara
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1/2 tojás
- citrom reszelt héja (vagy 3x meghúzom a reszelőn, nem kell sok bele!)
- A túrót villával összenyomkodom, elkeverem benne a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot.
- A tojást villával kicsit felverem, majd először a negyedét hozzáöntöm. Ha összeállt oké, ha nem még öntök kicsit hozzá. Elkeverem.
- Közben felteszek vizet forrni. A túróból kis gombócokat formázok és a forrásban lévő vízbe teszem. Ha feljött a tetejére még kb 1,5 perc és már lehet kivenni. Ekkor még kicsit puha lesz, de keményedni fog!
A leveshez:
- 400-450 g eper
- 2 dl habtejszín
- Kb 3 ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor/1 kk vanília aroma
- Az epret alaposan megmosom, kicsumázom stb…
- Felszeletelem és a turmixgépbe teszem.
- Beleöntöm a habtejszínt, a porcukrot beleszórom. Bedurrantom és pár perc múlva kész! A habtejszín miatt sűrűbb állaga lesz, ezt lehet kis tejjel hígítani.
- A gombócokkal tálalom.
http://levendulalany.cafeblog.hu/2016/05/21/hideg-eperkremleves-turogomboccal/