Datolyaval toltott csirkemellfile narancsos szosszal
4 fore
4 db csirkemellfile (kb 120g fejenkent) – oldalukon bevagni, hogy tolthetok legyenek
So, vaj, esetleg keves liszt
Toltelek
1 dl bouillon/alaple (esetleg kevesebb, annyi, hogy a datolyat eppen ellepje)
1 dl feherbor (esetleg kevesebb, hogy a datolyat eppen ellepje)
1 db bio narancs – zestet lereszelni
100g datolya, mag nelkul – kis kockara vagva
1 db csili paprika (piment rouge) – magokat kiszedni, picire felvagni
Szosz
1 db kicsi hagyma (echalotte) – kis kockara vagva
1 dl bouillon
1 dl feherbor
A fenti bionarancsnak a kinyomott leve
1 dl tejszin
Vaj, Cayenne bors, so
A toltelek elkeszitese
Egy kis labasban felforraljuk az alaplet a toltelek osszes hozzavalojaval. Utana kis tuzon kb 3-5 percig gyongyozve fozzuk. Ne fozd tul sokaig, ne legyes teljesen massza a datolya! Utanaizesitjuk, majd hagyjuk kihulni.
A szosz elkeszitese
Egy masik kis labasban egy keves vajat melegitunk, a hagymat megdinszteljuk. Ha a toltelek keszitesenel nem fott el az osszes le, leszurjuk a datolyat, es a let hozzaadjuk a hagymahoz. Valoszinuleg nem elegendo igy a le, ezert hozzaadjuk a szosz hozzavaloit,(kiveve a tejszint), esetleg kevesebb bouillonnal es feherborral. Forraljuk fel, majd kis tuzon kb felere fozzuk. Leturmixoljuk, visszaontjuk a kis labasba es hozzaadjuk a tejszint. Ha kell, maizenaval suritjuk. Felforraljuk es utanaizesitjuk.
A tolteleket es szoszt elore is el lehet kesziteni.
A csirkemelleket megtoltjuk a datolya-masszaval, hustuvel osszefogjuk, esetleg liszttel megszorjuk.
A vajat megmelegitjuk egy serpenyoben, kozepese tuzon a csirkemelleket mindket oldalon kb 5-5 percig arany szinure sutjuk, kozben megsozzuk.
Bulgurral vagy couscous-szal idealis.