https://streetkitchen.hu/hust-hussal/a_tokeletes_lasagne_bolognese_receptje/
A bolognai raguhoz
- 100 g sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál zellerszár
- 50 dkg marhahús
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 300 ml vörösbor
- 2 tk só
- 1 db darabolt paradicsom konzerv
- ½ mk friss szerecsendió
- 1 mk őrölt fekete bors
- 2 db babérlevél
- kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális
- 1 ek Worcester szósz
A besamelhez
- 60 g liszt
- 60 g vaj
- 800 ml szobahőmérsékletű tej
- só, fehér bors, szerecsendió
Az összeállításhoz:
- 250 g száraz lasagne tészta
- 150 g parmezán
- 2 ek olívaolaj
A vöröshagymát finomra vágjuk és 2 evőkanál olajon párolni kezdjük. A zellerszárat apró kockákra vágjuk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.
A lepárolt zöldségeket összeforgatjuk a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt fekete borssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. Mint ahogy a Worcester szósz sem, de egy evőkanálnyi csodákat művel a raguval!
A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve, sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.
Megcsináljuk a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és friss szerecsendióval ízesítjük.
Jöhet a lasagne összeállítása: egy tepsibe nyomunk 2 kanál olajat és 2 kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamel, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamel és parmezán kerül. Az egész mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.