Neschef

Neschef

Lasagne bolognese - 4 főre

2020. december 13. - Bouhou

https://streetkitchen.hu/hust-hussal/a_tokeletes_lasagne_bolognese_receptje/

A bolognai raguhoz

100 g sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 szál zellerszár
50 dkg marhahús
3 - 4 gerezd fokhagyma
300 ml vörösbor
2 tk só
1 db darabolt paradicsom konzerv
½ mk friss szerecsendió
1 mk őrölt fekete bors
2 db babérlevél
kevés friss rozmaring és kakukkfű (opcionális
1 ek Worcester szósz

A besamelhez

60 g liszt
60 g vaj
800 ml szobahőmérsékletű tej
só, fehér bors, szerecsendió

Az összeállításhoz:

250 g száraz lasagne tészta
150 g parmezán
2 ek olívaolaj

A vöröshagymát finomra vágjuk és 2 evőkanál olajon párolni kezdjük. A zellerszárat apró kockákra vágjuk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. A megtisztított sárgarépát lereszeljük, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra: ez a soffritto.

A lepárolt zöldségeket összeforgatjuk a darált hússal, hagyjuk kicsit lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt fekete borssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük. Mehet bele egy kis friss kakukkfű és rozmaring, bár ez már nem az alaprecept része. Mint ahogy a Worcester szósz sem, de egy evőkanálnyi csodákat művel a raguval!

A ragut lassan, 2-2,5 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve, sűrű, gazdag mártássá főzzük össze.

Megcsináljuk a besamelt: egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, összekeverve hevítjük kicsit, de nem hagyjuk, hogy megbarnuljon. Fokozatosan, kis részletekben hozzákeverjük a tejet és minden alkalommal csomómentesre keverjük. Végül alaposan kiforraljuk és sóval, fehér borssal és friss szerecsendióval ízesítjük.

Jöhet a lasagne összeállítása: egy tepsibe nyomunk 2 kanál olajat és 2 kanál bolognai ragut szétterítünk rajta. Jöhet az első tésztalap, amit gazdagon megküldünk besamellel, bolognai raguval és reszelt parmezánnal. Jöhet egy újabb tésztalap, és ismétlődik az egész: besamel, ragu, parmezán. Az utolsó tésztarétegre már csak sok besamel és parmezán kerül. Az egész mehet be a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 40 perc alatt gyönyörű aranyszínűre sül. Szervírozás előtt érdemes legalább fél órát pihentetni, mert úgy lesz az igazi.

 

süti beállítások módosítása