Skót tojás
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 50 dkg darált hús
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- fél kávéskanál só
- 1 mokkáskanál frissen őrölt bors
- 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem
A bundához és a sütéshez:
- tojás és liszt
- kukoricapehely (corn flakes)
- olaj
Elkészítés: A tojásokat meleg vízbe tesszük néhány percre, majd forró vízbe átemeljük, pontosan 5 percig főzzük, majd jeges vízbe tesszük, ha kicsit hűlt, meghámozzuk, félretesszük.
A húsmasszához a darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt hagymát és fokhagymát, sót, borsot és a finomra vágott petrezselymet. Összedolgozzuk, majd a negyedéből gombócot formálunk, ebbe lukat készítünk, a tojást beletesszük, beburkoljuk. Így járunk el a többi tojással és a maradék húsmasszával is.
A bundázáshoz a tojásokból és a lisztből a palacsintatésztánál picit sűrűbb masszát keverünk, a húsgombócokat megforgatjuk benne, majd apróra tört corn flakesbe forgatjuk.
180 fokra melegített bő olajban 5–6 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivéve alaposan lecsepegtetjük, és azonnal tálaljuk salátával vagy tetszőleges körettel.